[:nl]HOTIAD

Op zondag 2 oktober 2016 zijn in een volle Stadsgehoorzaal in Vlaardingen de winnaars van de HOTIAD Awards 2015 bekend gemaakt. Zo’n 650 gasten waren aanwezig om de prijsuitreiking bij te wonen.

De ondernemersvereniging HOTIAD heeft voor de derde keer een feestelijke uitreiking van de HOTIAD Awards georganiseerd. De Turkse Nederlands die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij worden door HOTIAD in het zonnetje gezet. Alle genomineerden hebben een bijzonder levensverhaal die een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen.

Onder leiding van presentator Ömer Hünkar Ilık zijn de prijswinnaars bekend gemaakt. Voorzitter Hikmet Gürcüoğlu van HOTIAD en Kurtulus Aykan, plaatsvervangend Ambassadeur van de Republiek Turkije hebben het publiek toegesproken. Mensen met schizofrenie gaven een daverend volksdansoptreden. Het muzikale gedeelte van de avond werd verzorgd door de populaire zanger Kutlu Payasli uit Turkije en het Turkse klassieke muziek koor uit Rotterdam.

Plaatsvervangend Ambassadeur Aykan sprak met trots over de successen van de Turkse Nederlanders. Hij benadrukte de positieve rol van de ondernemersvereniging en gaf aan dat HOTIAD de harten heeft gewonnen. “Ik kom zonet van een interview met Nieuwsuur over integratie van Turkse Nederlanders. De journalist had ik moeten meenemen naar deze prijsuitreiking zodat hij zelf de successen van Turkse Nederlanders kon waarnemen.”

HOTIAD-voorzitter Hikmet Gürcüoğlu heeft zijn waardering uitgesproken voor alle finalisten. “Wij willen het succes van de Turks-Nederlandse gemeenschap tonen; open en duidelijk. Hiermee willen we een einde maken aan de droevige verhalen over de migratie. Met een opgeheven hoofd willen we vanaf nu spreken over de successen van de Turkse gemeenschap. Niet achteruit, maar vooruit kijken!”.

De jury 

De jury stond voor de moeilijke taak om uit alle inzendingen binnen elke categorie de nummer 1, 2 en 3 te kiezen. De genomineerden zijn zonder voorselectie doorgestuurd naar de negenkoppige jury. De juryleden waren: Hikmet Gürcüoğlu (voorzitter HOTIAD) Şerif Aktürk (vice-voorzitter HOTIAD), Ejder Köse (voorzitter Turkse Juristen Vereniging Nederland), Huri Şahin (Statenlid Zuid-Holland, Fractievoorzitter GroenLinks), Aydın Durmuş (voorzitter Turkse Architecten en Ingenieurs Vereniging), Murat Ersoy (voorzitter Turks Academisch Netwerk) Nedim Bahçekapılı (Rector Islamitische Universiteit Europa), Selçuk Öztürk (Kamerlid DENK), Kutlay Yağmur (Hoogleraar Language, Identity and Education, Tilburg). Na beoordeling van alle gegevens, selecteerde elk jurylid binnen elke categorie de nummers 1, 2 en 3. Deze gegevens zijn doorgestuurd naar de notaris Emre Teker.  De notaris heeft alle gegevens bekeken en de winnaar van elke categorie in een envelop geplaatst en verzegeld. Tijdens de bekendmakingsavond werden alle enveloppen geopend op het podium.

Winnaars 2015

De prijzen zijn gevallen in vier categorieën; student, ondernemer, sport en kunst & cultuur. Naast de eer en de eeuwige roem is er een geweldig geldbedrag t.w.v. €2.500,- aan de prijs gekoppeld.

Mehmet Akif Baser de beste in de categorie ‘student’

Mehmet Akif Baser studeert Process & Food Technology aan de Haagse Hogeschool en een bachelor opleiding in Internationale Betrekkingen en Organisatie in Leiden. Hij toont een sterk doorzettingsvermogen in de studies die totaal verschillen qua vakgebieden.

Hij heeft stagegelopen bij Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Tijdens deze stage heeft hij geleerd om internationale conferenties te organiseren. Zijn afstudeeropdracht is in opdracht van TNO tot stand gekomen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de raketbrandstof voor de Europese Ariane 5 ruimteraketten. Naast zijn studies is hij voorzitter van de studentenvereniging Lunastrum. Hij organiseert debatten, lezingen en excursies. Voor de studenten heeft hij een simulatie voor de Haagse vredesconferentie opgezet. Met het uitvoeren van deze simulatie leren de studenten onderhandelen en debatteren. En ze verbeteren hun kennis over politiek en recht. Komend jaar gaat Mehmet Artificial Intelligence studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Yakup Özdemir de beste in de categorie ‘jonge ondernemer’

Yakup Özdemir van IQ Flowers werkt samen met de gemeente Adana (Turkije) om Nederlandse bloemen te kweken in Adana. In 2015 zijn de eerste bloemen geplant. De bloemen die het goed doen, zullen het volgende seizoen worden gekweekt. Dit project biedt de Turkse telers extra inkomen met een alternatief product. Er zal voor 135 hectare snijbloemen worden gekweekt. De helft van de bloemen worden in Turkije verkocht en de andere helft van de bloemen komen naar Nederland en worden op de grootste bloemenveiling van de wereld, Flora Holland verkocht.

In Adana heeft Yakup een voet tussen de deur door zijn jarenlange ervaring en kennis over bloemen. De ambitie van Yakup is om meerder snijbloemen te proberen in Adana. Hij zal daarna een selectie maken van snijbloemen die het beste te kweken zijn. Yakup hoopt een bijdrage te kunnen leveren om de Turkse telers te helpen met bloemen kweken. 

Nisa Tutucu de beste in de categorie ‘sport’

Nisa Tutucu (15) is woonachtig in Rotterdam. Ze zit in de vierde van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Op jonge leeftijd is Nisa gestart met worstelen, kickboksen, gymnastiek, judo en schaken. Nisa toont discipline, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Ze heeft 9 diploma’s voor het zwemmen. Dit jaar heeft ze haar schaaktrainer diploma behaald en geeft lessen in schaken. Taekwondo is haar grote passie en doet dit acht jaar. Ze vecht in de hoogste categorie en heeft haar zwarte band behaald. Het is Nisa sinds 2013 gelukt om bij de eerst drie te eindigen tijdens de Nederlandse kampioenschappen taekwondo. Nisa’s jarenlange doorzettingsvermogen wierp zijn vruchten af in 2016, ze werd eerste tijdens het Luxembourg Open. Haar ambitie is om goud te winnen tijdens de Olympische Spelen 2020 in Tokio. 

Ahmet Polat de beste in de categorie ‘kunst & cultuur’

Ahmet Polat studeerde fotografie aan de St. Joost Academie in Breda. Ahmet woont en werkt in Amsterdam en Istanbul. Zijn werk is veelvuldig geëxposeerd in solo- en groepstentoonstellingen, zoals bij het Stedelijk Museum en Foam Fotografiemuseum Amsterdam, en internationaal bij instellingen van Istanbul tot Sao Paulo. In 2004 won hij de tweede prijs voor documentaire fotografie van de Zilveren Camera, in 2006 de prestigieuze ICP Infinity Award en in 2009 werd hij genomineerd voor de gerenommeerde Prix Pictet. Zijn werk is onder meer verschenen in The New York Times, Rolling Stone, Paris Match, Vogue en Vice. Hij is vijf jaar aan Vogue Istanbul verbonden geweest, waarvan een jaar als Art Director. Daarnaast is Ahmet als docent gelieerd aan AKI in Enschede en KOC Universiteit in Istanbul.

Fotoweek benoemde Ahmet Polat in 2015 tot Fotograaf des Vaderlands. Met deze eretitel was Ahmet een jaar lang hét gezicht van de Nederlandse fotografie. Voor Fotoweek maakt Ahmet een fotoserie in het thema ‘Kijk! Mijn Straat’. De fotoserie was tijdens Fotoweek 2015 te zien bij FOTODOK in Utrecht.

HOTIAD 2 oktober 2016[:en]HOTIAD

Op zondag 2 oktober 2016 zijn in een volle Stadsgehoorzaal in Vlaardingen de winnaars van de HOTIAD Awards 2015 bekend gemaakt. Zo’n 650 gasten waren aanwezig om de prijsuitreiking bij te wonen.

De ondernemersvereniging HOTIAD heeft voor de derde keer een feestelijke uitreiking van de HOTIAD Awards georganiseerd. De Turkse Nederlands die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij worden door HOTIAD in het zonnetje gezet. Alle genomineerden hebben een bijzonder levensverhaal die een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen.

Onder leiding van presentator Ömer Hünkar Ilık zijn de prijswinnaars bekend gemaakt. Voorzitter Hikmet Gürcüoğlu van HOTIAD en Kurtulus Aykan, plaatsvervangend Ambassadeur van de Republiek Turkije hebben het publiek toegesproken. Mensen met schizofrenie gaven een daverend volksdansoptreden. Het muzikale gedeelte van de avond werd verzorgd door de populaire zanger Kutlu Payasli uit Turkije en het Turkse klassieke muziek koor uit Rotterdam.

Plaatsvervangend Ambassadeur Aykan sprak met trots over de successen van de Turkse Nederlanders. Hij benadrukte de positieve rol van de ondernemersvereniging en gaf aan dat HOTIAD de harten heeft gewonnen. “Ik kom zonet van een interview met Nieuwsuur over integratie van Turkse Nederlanders. De journalist had ik moeten meenemen naar deze prijsuitreiking zodat hij zelf de successen van Turkse Nederlanders kon waarnemen.”

HOTIAD-voorzitter Hikmet Gürcüoğlu heeft zijn waardering uitgesproken voor alle finalisten. “Wij willen het succes van de Turks-Nederlandse gemeenschap tonen; open en duidelijk. Hiermee willen we een einde maken aan de droevige verhalen over de migratie. Met een opgeheven hoofd willen we vanaf nu spreken over de successen van de Turkse gemeenschap. Niet achteruit, maar vooruit kijken!”.

De jury 

De jury stond voor de moeilijke taak om uit alle inzendingen binnen elke categorie de nummer 1, 2 en 3 te kiezen. De genomineerden zijn zonder voorselectie doorgestuurd naar de negenkoppige jury. De juryleden waren: Hikmet Gürcüoğlu (voorzitter HOTIAD) Şerif Aktürk (vice-voorzitter HOTIAD), Ejder Köse (voorzitter Turkse Juristen Vereniging Nederland), Huri Şahin (Statenlid Zuid-Holland, Fractievoorzitter GroenLinks), Aydın Durmuş (voorzitter Turkse Architecten en Ingenieurs Vereniging), Murat Ersoy (voorzitter Turks Academisch Netwerk) Nedim Bahçekapılı (Rector Islamitische Universiteit Europa), Selçuk Öztürk (Kamerlid DENK), Kutlay Yağmur (Hoogleraar Language, Identity and Education, Tilburg). Na beoordeling van alle gegevens, selecteerde elk jurylid binnen elke categorie de nummers 1, 2 en 3. Deze gegevens zijn doorgestuurd naar de notaris Emre Teker.  De notaris heeft alle gegevens bekeken en de winnaar van elke categorie in een envelop geplaatst en verzegeld. Tijdens de bekendmakingsavond werden alle enveloppen geopend op het podium.

Winnaars 2015

De prijzen zijn gevallen in vier categorieën; student, ondernemer, sport en kunst & cultuur. Naast de eer en de eeuwige roem is er een geweldig geldbedrag t.w.v. €2.500,- aan de prijs gekoppeld.

Mehmet Akif Baser de beste in de categorie ‘student’

Mehmet Akif Baser studeert Process & Food Technology aan de Haagse Hogeschool en een bachelor opleiding in Internationale Betrekkingen en Organisatie in Leiden. Hij toont een sterk doorzettingsvermogen in de studies die totaal verschillen qua vakgebieden.

Hij heeft stagegelopen bij Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Tijdens deze stage heeft hij geleerd om internationale conferenties te organiseren. Zijn afstudeeropdracht is in opdracht van TNO tot stand gekomen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de raketbrandstof voor de Europese Ariane 5 ruimteraketten. Naast zijn studies is hij voorzitter van de studentenvereniging Lunastrum. Hij organiseert debatten, lezingen en excursies. Voor de studenten heeft hij een simulatie voor de Haagse vredesconferentie opgezet. Met het uitvoeren van deze simulatie leren de studenten onderhandelen en debatteren. En ze verbeteren hun kennis over politiek en recht. Komend jaar gaat Mehmet Artificial Intelligence studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Yakup Özdemir de beste in de categorie ‘jonge ondernemer’

Yakup Özdemir van IQ Flowers werkt samen met de gemeente Adana (Turkije) om Nederlandse bloemen te kweken in Adana. In 2015 zijn de eerste bloemen geplant. De bloemen die het goed doen, zullen het volgende seizoen worden gekweekt. Dit project biedt de Turkse telers extra inkomen met een alternatief product. Er zal voor 135 hectare snijbloemen worden gekweekt. De helft van de bloemen worden in Turkije verkocht en de andere helft van de bloemen komen naar Nederland en worden op de grootste bloemenveiling van de wereld, Flora Holland verkocht.

In Adana heeft Yakup een voet tussen de deur door zijn jarenlange ervaring en kennis over bloemen. De ambitie van Yakup is om meerder snijbloemen te proberen in Adana. Hij zal daarna een selectie maken van snijbloemen die het beste te kweken zijn. Yakup hoopt een bijdrage te kunnen leveren om de Turkse telers te helpen met bloemen kweken. 

Nisa Tutucu de beste in de categorie ‘sport’

Nisa Tutucu (15) is woonachtig in Rotterdam. Ze zit in de vierde van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Op jonge leeftijd is Nisa gestart met worstelen, kickboksen, gymnastiek, judo en schaken. Nisa toont discipline, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Ze heeft 9 diploma’s voor het zwemmen. Dit jaar heeft ze haar schaaktrainer diploma behaald en geeft lessen in schaken. Taekwondo is haar grote passie en doet dit acht jaar. Ze vecht in de hoogste categorie en heeft haar zwarte band behaald. Het is Nisa sinds 2013 gelukt om bij de eerst drie te eindigen tijdens de Nederlandse kampioenschappen taekwondo. Nisa’s jarenlange doorzettingsvermogen wierp zijn vruchten af in 2016, ze werd eerste tijdens het Luxembourg Open. Haar ambitie is om goud te winnen tijdens de Olympische Spelen 2020 in Tokio. 

Ahmet Polat de beste in de categorie ‘kunst & cultuur’

Ahmet Polat studeerde fotografie aan de St. Joost Academie in Breda. Ahmet woont en werkt in Amsterdam en Istanbul. Zijn werk is veelvuldig geëxposeerd in solo- en groepstentoonstellingen, zoals bij het Stedelijk Museum en Foam Fotografiemuseum Amsterdam, en internationaal bij instellingen van Istanbul tot Sao Paulo. In 2004 won hij de tweede prijs voor documentaire fotografie van de Zilveren Camera, in 2006 de prestigieuze ICP Infinity Award en in 2009 werd hij genomineerd voor de gerenommeerde Prix Pictet. Zijn werk is onder meer verschenen in The New York Times, Rolling Stone, Paris Match, Vogue en Vice. Hij is vijf jaar aan Vogue Istanbul verbonden geweest, waarvan een jaar als Art Director. Daarnaast is Ahmet als docent gelieerd aan AKI in Enschede en KOC Universiteit in Istanbul.

Fotoweek benoemde Ahmet Polat in 2015 tot Fotograaf des Vaderlands. Met deze eretitel was Ahmet een jaar lang hét gezicht van de Nederlandse fotografie. Voor Fotoweek maakt Ahmet een fotoserie in het thema ‘Kijk! Mijn Straat’. De fotoserie was tijdens Fotoweek 2015 te zien bij FOTODOK in Utrecht.

HOTIAD 2 oktober 2016[:]

Leave a Reply